Son zamanların popüler konularından biri olan siber saldırılar tehditler ve bunlarla birlikte gelen zararlı yazılımlar yani virüsler.Hiçbirimiz %100 güvende değiliz.Kimisi bunun farkında kimisi ise maalesef farkında değil.Bu konunun bilgisayarları fazla kullanan fakat güvenlik konusunda endişe yaşayan kişilere yardımcı olacağını düşünüyorum.Eminim çoğumuz biraz sonra yazacağım yollardan bir kısmını biliyor ve uyguluyorsunuz.Ama yine de göz atmakta fayda var diyorum.Hemen Bilgisayar virüslerinden korunma yolları adlı konumuza geçelim.
Bilgisayar Virüslerinden Korunma Yolları
Evet,baştan şu uyarıyı yapayım,bu yollar sizin kişisel güvenliğiniz konusunda bilinçli olmanızı sağlayacak.Fakat dediğim gibi hiç bir zaman %100 güvenlik yoktur.Şimdi bilgisayar virüslerinden korunma yollarını başlıklar altında öğrenmeye geçebiliriz.
1) Kaynak Siteleri
İnternette oldukça fazla kaynak sitesi mevcut.Kaynak sitesi dediğimiz siteler her türlü dosyalara ulaşabileceğiniz sitelerdir.Buraları kullanıyorsanız dikkat etmekte fayda var.Herkese açık kaynak sitelerden uzak durmanızı tavsiye ederim.Daha çok üyelik sistemi kullanan kaynak siteleri tercih edin.Ayrıca bu siteler yani herkese açık olmayan özel siteler kişiye özel linkler veriyor ve anonim indirme imkanı sunuyor.Herkese açık olan kaynak sitelerde her türlü zararlı yazılımlar mevcut olabiliyor.
2) Eklentiler
Bilgisayar virüsleri ve korunma yollarından bir diğeri ise zırt pırt çıkan eklentileri indirmemektir.Örneğin bir siteye girdiniz bir şey izleyeceksiniz,üstte bir yerde flash player eklentisini güncelleyin ve benzeri uyarılar çıkarsa sakın aldırmayın iptal edin.Bu tür eklentiler emin olun kişisel bilgilerinizi toplayan ve bilgisayarınıza zarar veren cinsten yazılımlardır.
3) Mailler
Her gelen maile güvenlidir gözü ile bakmayın.Size gelmiş bir mailin gönderilenler listesine bakın ve bir çok adres varsa toplu atılmış bir maildir.Ya reklam amaçlıdır ya da kötü amaçlı bir maildir.Özellikle maillerin içinde şu linke tıklayın ve benzeri şeyler görürseniz sakın ama sakın tıklamayın.Ayrıca mail adresinin uzantısına da dikkat edin.
4) Güvenli Siteler
İnternette takılırken gezdiğiniz girdiğiniz sitelerin güvenli olup olmadığına dikkat edin.Yani https olmasına dikkat edin.Bu tür siteler güvenli site diye geçmekte ve zararlı yazılımlar ve benzeri şeyler içermemektedir.Ayrıca dosya filan indireceğiniz sitelerinde güvenli siteler olmasına dikkat edin.
5) Yönetici Olarak Çalıştır
Bilgisayarınızda bir normal hesap,birde admin hesabı yani yönetici hesabı vardır.Gündelik işler için normal hesabınızı kullanın.Fakat bir uygulama veya herhangi bir şey açacağınız zaman o uygulamayı yönetici olarak çalıştır olarak çalıştırmayın.Eğer o açtığınız uygulama veya dosya virüslü ise sistemin her yerine sızabilir ve büyük zarar verebilir.Bilgisayar virüslerinden korunma yollarında dikkat edilmesi gereken bir konudur.
6) Sık Sık Tarama
Benim için güvenlik çok önemli diyorsanız 1-2 haftada bir disklerinizi,sisteminizi zararlı yazılım bulucu,bilgisayar koruma programları,virüs temizleme programları ile taratın ve bu şekilde sık sık güvenliğinizi gözetleyin.Bu tür programların ücretsiz olanları da mevcut ücretli olanları da mevcut.Güzel bir araştırma yaparak size uygun programları bulabilirsiniz.
7) Tarayıcılar
İnternette girmek için kullandığımız tarayıcılarda güvenlik konusunda oldukça önemli.Bilinene sürekli güncellenen tarayıcılar kullanın.Chrome,Firefox,Safari,Opera,İnternet explorer ve bezneri tarayıcılar işinizi fazlasıyla görecektir.
8) Pop-up
İnternette geçirdiğimiz bazı zamanlarda ansızın pop-uplar çıkmaktadır.Size şu şekilde bir uyarı yapabilir.Bilgisayarınız tehdit altında lütfen tarama yapın,tarama yapmak isterseniz tıklayın.Sakın bu tür pop-uplara tıklamayın,basmanızı istediği butonlara da tıklamayın.İnternet güvenliği oldukça önemlidir.Buna çok dikkat edin.
9) Şifreleme
Bilgisayarınızın açılması için girilmesi gereken bir şifre koyun ve asla güvenmediğiniz insanlarla paylaşmayın.Özel dosya ve arşivlerinize de şifreleme yaparak koruma altına alabilirsiniz.Dediğim gibi kimseyle bu şifreleri paylaşmayınız.
10) Lisanslı Programlar
Bilgisayarınız da lisanslı programlar ve işletim sistemleri kullanın.Lisanslı programlar ve işletim sistemlerinin bütün nimetlerinden yararlanırsınız.Özellikle sık sık güncelleme yapılarak her türlü açık ve hata giderilmektedir.Lisanssız programlarda güncelleme yapamazsınız ve her zaman açık bulunur.
11) Güvenlik Duvarı ve Anti-Virüsler
İşletim sisteminizin güvenlik duvarını aktif yaparak çoğu zararlı durumlardan etkilerden korunabilirsiniz.Ayrıca anti-virüs kullanarakta zararlı yazılımlar dediğimiz virüs ve benzeri şeylerden bilgisayarınızı koruyabilir olası tehlikeli bir durumda haber alabilirsiniz.
Oyuncular İçin En İyi Antivirüsler
Ayrıca En Tehlikeli Virüsler ve Çeşitleri İçin > https://www.phobersus.com/en-tehlikeli-bilgisayar-virusleri-ve-cesitleri/
Bilgisayar virüslerinden korunma yolları nelerdir adlı konumuzda sizlere her türlü yolu gösterdiğimi düşünmekteyim.Eğer vermek istediğiniz tavsiyeler varsa lütfen yorum yaparak bizlerle paylaşın.Hepimize bol keyifli ve de güvenli zamanlar dilerim.
Yorum