Merhaba değerli arkadaşlar,bugün şu yazıyı okuyorsanız az çok bilgisayar virüslerini ve bunların neden olduğu kötü sonuçları da biliyorsunuzdur.Hepimizin bu konu hakkında bilgi sahibi olduğumuza eminim.Her sene yeni virüsler çıkıyor,bunların nasıl bilgisayara bulaştıkları nasıl önlem alınması gerektiğinden bahsediyorlar.Bazıları fazla tehlike yaratmazken bazıları ise tarihin en tehlikeli virüsleri arasına giriyor.İşte bu konumuzda bilgisayar virüsünün ne olduğundan,çeşitlerinden ve en tehlikelilerinden bahsetmek istiyorum.Daha fazla zaman kaybetmeden ve sizleri de sıkmadan öncelikle bilgisayar virüsü nedir bunu cevaplayalım.
Bilgisayar Virüsü Nedir?
Bilgisayar virüsü nedir siye sorduğumuzda bu soruya şu cevabı verebiliriz.Bilgisayar virüsü,bilgisayar kullanıcısının kontrolü dışında bilgisayarın çalışmasını aksatan,çalışma sistemini değiştiren ve kendini bazı alanlar,dosyalar içine gizleyebilen kötü,zararlı yazılımlardır.Bu virüsleri kendi kendine aktif olup,kendilerini de çoğaltabilirler.İlk bilgisayar virüsünün de 1983 yılında Fred Cohen isimde bir öğrenci tarafından yapıldığı söylenmektedir.Şimdi gelelim virüs çeşitlerine.
Bilgisayar Virüs Çeşitleri
Bilgisayar virüsleri çeşitlerinde en tehlikeli olanları ele almak istiyorum.Bu çeşitlilik virüslerin bilgisayara verdiği zararlardan,yerleştiği yerlerden,temizlenme zorluğunda kolaylığından dolayı oluşmaktadır.Dediğim gibi bir sürü çeşit var ama bizim için en tehlikeli olanları yazmak istiyorum.
1) Dosya Virüsleri
Bu virüsler kendilerini yürütülebilen yani sistem için önemli olan dosyalara girerek gizler.Ve o sisteme bağlı dosya çalıştırıldığında aktif hale gelir.Aktif hale geldiğinde diğer dosyalara da geçerek kendini sürekli zararlı hale getirerek tüm bilgisayarın işleyişini etkilemeye başlar.
2) Ağ Virüsleri
Bu bilgisayar virüsü çeşidi ise internetten ve yerel ağlardan bilgisayara geçmektedir.İnternet ortamında paylaşılan klasörler ile hızlıca yayılırlar ve bu dosyayı indiren kişilerin bilgisayarına bulaşırlar.
3) Sentinel Virüsler
Sentinel virüs çeşitleri bulaştıkları bilgisayara yerleşir ve uzaktan kontrol edilebilir hale getirir.Bu şekilde kendileri ağlarda büyük bir örümcek ağı gibi ağ oluşturur ve gittikçe güçlenerek kötü amaçlı işlerde kullanılır.
4) Makro Virüsler
Bu virüsler ise makrolar içeren programlar ve uygulamalar tarafından yaratılmış dosyalara bulaşırlar.Bu şekilde yayılarak bilgisayara en büyük zararı verebilirler.Bugün binlerce makro virüsü halen tehlike yaratmaktadır.
5) Casus Virüsler
Bu virüsler ise bilgisayara gizlice yerleşirler ve kendilerini hiç belli etmezler.Belki de en tehlikeli virüsler bunlardır.Neden diye soracak olursanız bu virüsler kişisel bilgilerinizi ele geçirir ve üçüncü şahıslara ulaştırır.Bazı casus virüsler ise sürekli tarayıcılarda pop-up pencereleri de açarak sürekli rahatsız edebilirler.
En Tehlikeli Virüsler
Gelelim günümüzün en tehlikeli bilgisayar virüslerine.Bu yazacağım virüslerin günümüzde hala aktif halde olan virüsler ve çoğu oldukça tehlikeli yapıya sahip.
1) Conficker Virüsü
Bu virüs 150’den fazla ülkeye yayılmış ve milyonlarca bilgisayara zarar vermiştir.Yarı solucan yarı virüs niteliğinde olan bu virüs en tehlikeli virüsler arasında bulunmakta.Bilgisayarda güncelleştirmeleri ve güvenlik duvarlarını etkisiz hale getiriyor.Bir çok ülkenin önemli departmanlarının bilgisayarlarına sızmıştır.2009 yılında Avrupa’da çıkmıştır.
2) Melissa Virüsü
Makro özellikte olan Melissa virüsü ismini bir dansçıdan almaktadır.E-posta ile yayılarak bir çok belgeye gizlenmiş bulaşmıştır.Bu virüste milyonlarca bilgisayara bulaşmıştır.hala günümüzde de etkili virüstür.Bu virüs sayesinde e-posta,e-mail güvenlikleri geliştirilmiştir.1999 yılında Amerika’da çıkmıştır.
3) I Love You Virüsü
Bu virüsün en önemli özelliği bir gecede milyonlarca bilgisayara sızmasıdır.Bu virüs dikkat çekici bir mesaj ile yani seni seviyorum isimli mesaj ile gelip kullanıcının şifresini kullanıcı adını ele geçiriyor.Bu virüsü yapan Filipinli bir öğrencidir.
4) Mydoom Virüsü
Mydoom virüsüde en tehlikeli bilgisayar virüslerinden biridir.Bu virüs en hızlı yayılan virüs ünvanına sahiptir.E-posta yolu ile yayılan bir virüstür.Bulaştığı bilgisayarın uzaktan kontrol edilmesine sebep oluyor.2004 yılında Rusya’da çıkmıştır.Hala aktif bir virüstür.
5) Nimda Virüsü
Nimda virüsü bulaşmak ve yayılmak için 5 farklı yöntem kullanmaktadır.Bulaştığı bilgisayarda yönetici yetkisinde bir hesap oluşturmaktadır.İnterneti ve diskleri kilitliyor.2001 yılında çıkan virüs hala aktiftir.Kimin yaptığı ise bilinmiyor.
6) Storm Worm Virüsü
Storm Worm virüsü Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında savaş başladı benzeri mesajlar ile yayılmıştı.Trojan özelliğinde olan bu virüste bilgisayarları uzaktan kontrol edebilme yetkisine sahip oluyordu.Hala aktif olan bu virüs eskisi kadar etkili değildir ama oldukça tehlikelidir.2007 yılında Avrupa’da çıkmıştır.
7) Code Red Virüsü
Bu virüsün ortaya çıkışı tamamen saldırı amaçlıdır.Bulaştığı tüm bilgisayarları Beyaz Saray’ın internet sitesine saldırı için kullanmıştır.Yüz binlerce bilgisayara bulaşan bu virüs kendine büyük bir saldırı ağı kurmuştur.Çoğu bilgisayar kullanıcısı kendisini bir anda suçlu olarak bulmuş ve suçsuz yere gözaltına alınmıştır.2001 yılında Amerika’da çıkmıştır.
8) Mariposa Virüsü
Mariposa bir bot net virüsüdür.Yaklaşık 200 ülkede 13 milyonu aşkın bilgisayara bulaşmıştır.Bu virüsün tek bir amacı vardı oda kullanıcıların kredi kart ve banka bilgilerini çalmaktı.2010 yılında İspanya’da ortaya çıkmış virüs hala aktiftir.
9) Sasser Virüsü
Sven Jaschan adlı bir genç tarafından yazılmış bir virüstür.18 milyar dolar zarar yaratmış bir virüstür.En yıkıcı virüs ünvanını taşımaktadır.Milyonlarca kişinin bilgilerini ele geçirmiş ayrıca Fransız haber ajansı uydularını devre dışı bırakmış ve Delta havayollarının uçuşlarını iptal edip kitlemiştir.2004 yılında Almanya’da çıkmıştır.
10) Stuxnet Virüsü
Solucan özellikte olan bu virüs İran’ın nükleer yakıt üreten santrifüjlere zarar vermiştir.Askeri ve savunma konusunda oldukça tehlike yaratmıştı.Bu virüs sadece İran ile sınırlı kalmayabilirdi.Şu an aktif olup olmadığı hala bilinmiyor.2010 yılında İran’da çıkmıştır.
Ayrıca Bilgisayar Virüslerinden Korunma Yolları İçin > https://www.phobersus.com/bilgisayar-viruslerinden-korunma-yollari-nelerdir/
Sizlere bu konumuzda bilgisayar virüslerinden ve zararlı yazılımlardan bahsetmiş oldum.Eğer sizinde bildiğiniz ve benim gözümden kaçan tehlikeli virüsler varsa lütfen yorum yaparak bunu belirtiniz.Hepimize bol keyifli günler.
Yorum